Advies & Technische ondersteuning:+31 (0) 172 27 6000
0
0

Lijmen verbindt: Hoe een Fatbike met Zijspan eenzaamheid tegengaat

Voor het innovatieve project waarbij een Fatbike met zijspan wordt ingezet om eenzaamheid tegen te gaan, stond de constructieve uitdaging centraal: hoe zorg je voor een veilige en duurzame verbinding zonder te lassen? Er werd zodoende gezocht naar een geschikte lijmoplossing.

De uitdaging

De plannenmannen, een product ontwerpbureau dat maatschappelijke vraagstukken aanpakt, heeft een unieke oplossing bedacht om mensen dichter bij elkaar te brengen: een Fatbike met zijspan. Deze speciale fiets is ontworpen om het omvangrijke probleem van eenzaamheid in verschillende leeftijdsgroepen aan te pakken. Het idee is om mensen samen te laten genieten van een ontspannen rit, waardoor sociale interactie wordt gestimuleerd om eenzaamheid tegen te gaan. In samenwerking met zorginstelling AxionContinu wordt dit project ingezet om de sociale betrokkenheid te vergroten.

De Fatbike is uitgerust met een zijspan, dat bestaat uit een buizenframe en een draaibaar element met daarop een stoel. Dit draaimechanisme maakt het eenvoudig om in het zijspan te stappen. Bovendien kan de stoel dankzij een schuifmechanisme worden omgetoverd tot een bankje. Dit biedt de mogelijkheid om samen te zitten, bijvoorbeeld voor een gesprek of om van een lunch te genieten. De combinatie van mobiliteit en comfort speelt een belangrijke rol in het verminderen van eenzaamheid in de wijk.

Voor de constructie van het zijspan werd lassen niet als optie gezien. Daarom werd gekozen voor een verlijmingstechniek. Het buizenframe bevat onder andere aluminium onderdelen die op een schokbestendige manier aan elkaar bevestigd moesten worden, vanwege de trillingen tijdens het rijden. Hier kwam de expertise van Mavom goed van pas.

De oplossing

Na uitgebreid testen bleek dat de beste lijm voor het project de 2-componenten methylmethacrylaat (MMA) lijm, Plexus MA8110GB, is. Deze lijm hecht uitstekend op aluminium, zelfs met alleen ontvetten als voorbehandeling. Dankzij de toegevoegde glass beads wordt automatisch de juiste laagdikte aangehouden, wat cruciaal is voor een volledige uitharding en een sterke, duurzame verbinding. De slagvastheid van de lijm helpt ook om trillingen tijdens het rijden op te vangen, wat de veiligheid en duurzaamheid van het zijspan ten goede komt.’

De resultaten

De eerste Fatbike met zijspan is inmiddels succesvol gebouwd. AxionContinu gaat binnenkort van start met een pilot. Dit project heeft de potentie om niet alleen eenzaamheid te verminderen, maar ook sociale cohesie in bredere zin te bevorderen. Het innovatieve gebruik van de Plexus MA8110GB lijm in het ontwerp heeft bijgedragen aan een veilige en robuuste constructie, wat deze unieke fietsoplossing mogelijk heeft gemaakt.

Over de plannenmannen

De plannenmannen is een ontwerpstudio die zich richt op het creëren van oplossingen met een positieve sociale impact. Met een achtergrond in industrieel ontwerp benutten zij hun expertise om complexe maatschappelijke uitdagingen aan te pakken door middel van innovatief productontwerp. Hun proces is gericht op het betrekken van opdrachtgevers en stakeholders via co-design en creatieve facilitering. Ze streven naar oplossingen die niet alleen technisch haalbaar zijn, maar ook in de praktijk effectief werken. De plannenmannen staan voor een doelgerichte, flexibele aanpak die inspeelt op de behoeften van de samenleving.

Productontwerper bij de plannenmannen

David Claassen

“Het was ontzettend fijn hoe werd meegedacht en er geleverd werd naar onze behoefte, echt een op maat gemaakte oplossing!”

Productinformatie

De structurele MMA lijmen van Plexus zijn snel, sterk en slagvast. Een structurele lijm draagt bij aan de stijfheid en de sterkte van de constructie. Deze lijmen harden relatief snel uit waardoor de gelijmde delen in korte tijd belastbaar zijn waarmee je de assemblage tijd verkort.

De producten worden met succes toegepast bij de productie van onder meer vervoersmiddelen, windturbines en maritieme toepassingen.

 Verdere kenmerken van de Plexus MA8110GB:

  • Hechting zonder primer op metalen, de meeste thermoplastische kunststoffen en composieten.
  • Heeft een uitzonderlijke sterkte en rek waardoor het verbinden van verschillende materialen mogelijk is
  • Goed bestand tegen veroudering
  • Hoge impact weerstand
  • Door de taaiheid van de lijm is deze beter bestand tegen afpelkrachten
Fatbike met zijspan
Naar boven