Vetsmering voor de voedselverwerkende industrie
Vetsmering voor de voedselverwerkende industrie
In de voedselverwerkingsindustrie is het essentieel om door middel van goed onderhoud de prestaties en veiligheid van productieapparatuur te waarborgen. Voedselveilige smering die voldoet aan strenge regelgeving speelt hierbij een cruciale rol. Dit artikel geeft inzicht in toepassingen van voedselveilige smeervetten.
Wat is een voedselveilig smeervet?
Voedselveilig vet is een smeermiddel dat speciaal is ontworpen voor gebruik in de voedselverwerkende industrie. Het minimaliseert het risico op contaminatie bij incidenteel contact met voedsel, waardoor de veiligheid van de consument wordt gegarandeerd en wettelijke normen worden nageleefd, zoals vastgesteld door de Amerikaanse FDA en de NSF. NSF H1-gecertificeerde smeervetten bevatten specifieke ingrediënten die voldoen aan FDA-voorschriften en ondergaan strenge certificeringsprocessen om hun geschiktheid voor gebruik in voedselgerelateerde toepassingen te waarborgen.
Wanneer een smeervet gebruiken?
Het is belangrijk om te weten wanneer olie of vet te gebruiken. Olie wordt meestal gebruikt in gesloten systemen, waar het niet weg kan lopen, en op plekken waar het een koelende werking heeft. Vet wordt juist gebruikt op die plekken waar een olie anders weg zou lopen, zoals open systemen, of waar een afdichtende werking gewenst is. Vetten zijn beter bestand tegen uitwassen door water en blijven op oppervlakken plakken, waardoor ze perfecte smeermiddelen zijn voor toepassingen zoals open tandwielen en lagers.
Olie is niet geschikt als smeermiddel voor lagers waarbij periodieke nasmering noodzakelijk is. Om vervuiling in het smeermiddel veroorzaakt door slijtage of het uitwassen door schoonmaakmiddelen te voorkomen, is het nasmeren met een vetspuit een betere oplossing.
Gebruik van voedselveilig vet in de voedselverwerkende industrie
1. Lagersmering
In de voedselverwerkende industrie wordt gebruik gemaakt van verschillende machines, zoals mixers, transportbanden, snijmachines en verpakkingsapparatuur. Deze machines maken veelal gebruik van lagers, zoals wentellagers en kogellagers. Het smeren van deze lagers met een voedselveilig NSF H1-vet zorgt voor de noodzakelijke bescherming tijdens grenssmering, wat vooral optreedt bij het opstarten van machines. Het werkt dan als een beschermende film en voorkomt voortijdig vastlopen, slijtage of corrosie. Dit verlengt de levensduur van zowel de lagers als de apparatuur.
2. Afdichtingen, pakkingen en klepsmering
Voedselverwerkingsapparatuur bevat vaak afdichtingen, pakkingen en kleppen die gesmeerd moeten worden om goed te kunnen functioneren. Voedselveilig vet is ideaal voor het smeren van deze componenten. Specifieke H1-vetten zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat een verscheidenheid aan rubbertoepassingen hun juiste elasticiteit behouden, waardoor lekkage of verontreiniging wordt voorkomen. De NSF H1-voedselveilige vetten beschermen tegen corrosie, zorgen voor een veilige en hygiënische verwerkingsomgeving en voorkomen tegelijkertijd vastlopen van kleppen.
3. Smering van machines voor het (ver)snijden van voedsel
In de voedselverwerking worden precisie-snij- en snijapparatuur voor verschillende toepassingen gebruikt. Op de bewegende delen van snijmachines, blokjessnijders en doseermachines wordt voedselveilig vet aangebracht om een soepele werking en consistente snijresultaten te garanderen. Deze vetten moeten in staat zijn om te smeren in omgevingen met lage temperaturen bij het verwerken van gekoeld voedsel, en moeten ook stabiliteit bij hoge temperaturen en weerstand tegen uitwassen door water vertonen voor veeleisende stoom- en kooktoepassingen
Conclusie
Voedselveilige smeervetten zijn onmisbare smeermiddelen in de voedselverwerkende industrie. De vetten zijn geformuleerd om verontreiniging, corrosie, slijtage en vastlopen te voorkomen, terwijl de veiligheid van de consument wordt gewaarborgd. Door voedselveilig vet te gebruiken in toepassingen als lagers, afdichtingen, pakkingen, kleppen en snijmachines, kunnen voedselproducenten de productiviteit optimaliseren en voldoen aan strikte wettelijke normen zoals HACCP.